Kuyruklu yıldız ne dir? nasıl oluşur?

 Bir çok insan gök yüzüne meraklıdır, meraklanmamak elde değil zaten o yıldızlar havada nasıl duruyor? Yıldız nasıl kayıyor? Kuyruklu yıldız nasıl oluşuyor? Gibi sorular hepimizin aklını kurcalamıştır. En çok merak edilen ise kuyruklu yıldızın nasıl olduğu dur.
Belki inanmayacaksınız ama ilk kuyruklu yıldız m.ö 240 yılında keşfedilmiştir, o yıllar da teknolojinin olmayışı bu kuyruklu yıldızın nasıl bulunduğu konusunda ayrı bir meraklandırıyor insanı. M.ö 240 yılında bulunan bu kuyruklu yıldıza HALLEY adı verildi.
Daha sonra yapılan araştırmalarda ise yeni kuyruklu yıldızlar keşfedilmeye devam edildi. Yapılan araştırmalara göre 1995 yılında tam 1024 kuyruklu yıldızın yörünge bilgileri kayda geçirilmiştir. Bir çok kuyruklu yıldızı çıplak gözle göremeyiz fakat çarpışma veya farklı sebeplerden dolayı güneşin yörüngesine girerse çıplak gözle görülme ihtimali vardır,  en son 2002 yılında ikeya seki kuyruklu yıldızı çıplak gözle görülmüştür.

KUYRUKLU YILDIZ NEDİR?

Kuyruklu yıldız; düşünüldüğü gibi bir yıldız değildir, kuyruklu yıldızlar kar,  buz ve kayadan oluşan güneş kalıntılarıdır. Kuyruklu yıldızların görüntü ve ebatları farklılık gösterebilir,  Kirli kar topu ve çamurlu Buz topu diye de anılırlar.

KUYRUKLU YILDIZLAR NASIL OLUŞUR?

Kuyruklu yıldızlar;  astroid ve kuiper kuşağından veya oort bulutundan gelebilmek te dir. Güneşin çekiminden etkilenecek oldukça hızlı hareket eden bu kitleler arkalarında uzun kuyruklar oluştururlar,  kuyruklu yıldızların oluşumu bu şekildedir.

KUYRUKLU YILDIZIN BÖLÜMLERİ

NÜVE
KOMA
HİDROJEN BULUTU
TOZ KUYRUĞU
İYON KUYRUĞU

NÜVE: kuyruklu yıldızın iç kısmı yani çekirdeğine verilen isimdir. Su, buz, donmuş gaz ve tozdan oluşan kayaya benzeyen cisimdir.

KOMA: nüvenin dış kısmındaki katman ise komadır, nüvede bulunan buzun ve gazların buharlaşması ile birlikte oluşan ve nüveyi çevreleyen bir gaz bulutudur.

HİDROJEN BULUTU: komanın çevresini saran, çok büyük bir katmana sahip olan bir gaz bulutudur.

TOZ KUYRUĞU: kuyruklu yıldızın iki kuyruğundan birisi dir, kuyruklu yıldızın hareketi esnasında çekirdekten çıkan gaz ve tozlardan oluşur. Bu kuyruk çıplak gözle görülebilen kuyruklu yıldızın en belirgin özelliğinden dır.

İYON KUYRUĞU: kuyruklu yıldızın son bölümünde yer alan bu kuyruk , kuyruklu yıldızın güneş ile reaksiyona geçmesi ile oluşan gazlardan meydana gelir.

 KYRUKLU YILDIZLARIN ÖZELLİKLERİ

Aynı gezegenler gibi belli bir yörüngede dönerler, uzunlukları on milyon km. Ye kadar uzayabilir. Işıklarını güneşten aldıkları için güneşe yakın olan kuyruklu yıldızlar daha parlak olur ve çıplak gözle görülebilirler.
Kuyruklu yıldızlar ilerledikleri zaman arkalarında toz kütleleri bırakır bu kütleler dünya ile kesiştikleri zaman meteor yağmuru oluşur fakat bu meteorlar atmosfere girdikleri andan itibaren yok oldukları için genelde hiç birisi yere düşüp tehlike oluşturmaz.
Kuyruklu yıldızları oluşturan su kütlelerinin dünyadaki su ile aynı olduğu düşünülüyordu fakat zamanla yapılan araştırmalar sonucu kuyruklu yıldızdaki su ile dünyadaki suyun farklı olduğu tespit edilmiştir.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Hoşlandığınız kıza açılmanın yolları

SU SAMURLARININ İLGİNÇ HİKAYESİ

BÜYÜK KENTLERDE YAŞAMANIN ZORLUKLARI