Yamyam ne dir?

Yamyamlık; insanın kendi türünden olanı yani insan etini yemesi dir. Yamyam ismi orta Afrika’da yaşayan bir kabileden gelmektedir. Pek çok dilde canibal diye bilinmektedir. canibal kelimesinin kökeni, Kristof Kolomb’un 1492 yılında Amerika’ya ayak bastığı zaman yerli halkı görüp onları bu şekilde tanımlamasından gelir. Yamyamlık olaylarının nedenleri açlık, kıtlık ve sosyal sapkınlıktır.
Yamyamlık; Endocannibalism(içe dönük) ve Exocannibalism(Dışa dönük) olarak ikiye ayrılır.
İçe dönük yamyamlıkta aynı kabileye ait insanların veya akrabaların organları yenmektedir, Güneydoğu Avustralya’da yaşayan Dieri kabilesi ölü akrabalarının yüz, kol, bacak ve karınlarını yağlı kısımlarını yiyorlar. Kişinin yağını yemenin amacı yağı yenen  kişide bulunan bilgeliğin yiyen kişiye geçmesidir. Bu şekilde ölünün özellikleri yine kabilede kalıyor. Güney Amerika’da ise bazı kabilelerde kişinin özelliklerinin kemiklerde saklı olduğu düşünülüyor ve bu nedenle ölülerinin kemiklerini toz haline getirip bu tozları içkilerine karıştırıyorlar. Kısacası içe dönük yamyamlık ölü olan kişi ile devamlılığı sağlamaktır.
Dışa dönük yamyamlıkta ise diğerinin tam tersine akraba ve yakınlar değilde düşmanların organları yenmektedir. Bunun amacı ise öldüren kişilerin ileride katillerinden intikam almaması için güney Amerika yerlilerinde görülmektedir.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Hoşlandığınız kıza açılmanın yolları

SU SAMURLARININ İLGİNÇ HİKAYESİ

BÜYÜK KENTLERDE YAŞAMANIN ZORLUKLARI