Deprem nedir?nasıl oluşur.

Deprem, yer sarsıntısı veya zelzele , yer kabuğunda beklenmedik aniden ortaya çıkan enerji sonucunda olup biten sismik dalgalanmalar ve bu dalgaların yeryüzünü sarsması vakasıdır. Sismik aktivite ile kastedilen meydana geldiği alandaki depremin frekansı, türü ve büyüklüğüdür. Depremler sismograf ile ölçülür. Bu vakaları inceleyen bilim dalına da sismoloji denir. Depremin sertliği Moment magnitüd ölçeği (veya eskiden kullanımda olan Richter ölçeği) ile belirlenir. Bu ölçeğe bakılırsa 3 ve altı şiddetteki depremler genelde hissedilmezken 7 ve üstü şiddetteki depremler yıkıcı olabilir. Sarsıntının sertliği Mercalli sertlik ölçeği ile ölçülür. Depremin meydana geldiği noktanın derinliği de felaket kuvvetine etkilidir ve yer yüzüne yakın noktada gerçekleşen depremler daha fazlaca hasar vermektedir.

Dünya yüzeyinde gerçekleşen depremler kendilerini ara sıra sallantı zaman zaman da yer değiştirme veya benzer biçimde göstermektedir. Bazen yeryüzüne yakın bir noktada kuvvetli bir deprem gerçekleştiğinde tsunamiye sebep olabilir. Bu sarsıntılar ayrıca toprak kayması ve volkanik aktiviteleri de tetikleyebilir.

Genel olarak deprem sözcüğü herhangi bir sismik olayın -Doğal bir fenomen olarak gerçekleşmiş veya insanların sebebiyet verdiği- ürettiği sismik dalgaları adlandırmak için kullanılır. Depremler genellikle kırıkların (fay hatları) çatlamasıyla doğar. Bunun yanı sıra volkanik faaliyetler, toprak kaymaları, mayın patlamaları veya nükleer testler sonucunda da gerçekleşebilir.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Hoşlandığınız kıza açılmanın yolları

SU SAMURLARININ İLGİNÇ HİKAYESİ

BÜYÜK KENTLERDE YAŞAMANIN ZORLUKLARI